Търсене:  

 
 

Разширено търсене

 

06 Октомври 2015 г. сайта разглеждат 36 посетители

добави в предпочитани Местни избори и национален референдум 2015
 
 
БЪРЗИ ВРЪЗКИ
ИНФОРМАЦИЯ
НОВИНИ И СЪБИТИЯ
 

 5.10.2015  Международен ден на учителя


© Straldzha.net

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, УЧИТЕЛИ!

Вашият труд е безценен! С търпение, воля и много любов, с постоянство, грижа и внимание всеки ден вие влизате в час и пръскате искрите на знанието. За нашите деца, които са утрешните строители на България!
Благодарим ви за тези усилия, за всеотдайността, за обичта!
Благодарим ви за труда!
Благословени да сте!

 5.10.2015  С песен в душите


© Straldzha.net

По покана на Сдружение „Съюз на пенсионерите 2004” Бургас фолклорната група при клуб „Дълголетие” Стралджа взе участие във фестивала „Сребро в косите, песен в душите”. Той се проведе под домакинството на Лукойл и събра фолклорни групи от всички краища на България. Стралджанските песнопейки грейнаха на сцената със своите носии. Изпълнението на песните „Завило се й вито хоро”, „Марийка платно тъчеше” и „Каква се люлка люлее” предизвикаха ръкоплясканията на многобройната публика. Песните бяха определени като особено интересни, защото са нечувани на тази сцена. Свой успех регистрираха и индивидуалните изпълнители Станка Кирова и Стойка Желева , които се изявиха с песните „Мама Недко от сън буди” и „Тръгнала е Ганка”.

 5.10.2015  В подготовка


© Straldzha.net

Развитието на детско-юношеския футбол, ангажиране вниманието на колкото може повече подрастващи и техните родители към спорта, изграждане на отношение към любимата игра – това са целите на ОФК”Стралджа”, които припомни Митко Андонов, президент на клуба пред родители и деца от града. Той съобщи, че е в ход подготовката на един изключително интересен детски есенен турнир. Вниманието е към децата до пети клас от Стралджа, които на 10 октомври ще имат възможност да играят със свои връстници от такива престижни и авторитетни клубове като ПФК”Литекс” Ловеч, ПФК”Черноморец” Бургас и ПФК”Ботев” Пловдив. Всеки от тях вече е потвърдил участието си в турнира на Стралджа.
За цялостната организация на турнира разказа пред най-малките футболисти на Стралджа и техните родители треньорът на ОФК”Стралджа”Тодор Тодоров. Той подчерта, че изградените възрастови футболни формации в града / до пети клас, V-VІІІ клас, юноши младша възраст/дават основание за силна приемственост, за изграждане на футболисти с опит и отношение към спорта като цяло. Клубът разполага и с квалифицирани треньори, които работят много всеотдайно. „Публиката и вие, родителите, сте нашия 12-ти състезател в отборите. Ние не можем без вас! И сега за пореден път вярваме,че ще ни подкрепите!”, каза той. Приятно прозвуча мнението на Николай Русев, който от името на родителите изрази благодарността към ръководството на стралджанския клуб, който прави всичко възможно за осигуряване необходимите условия за детския футбол.

 5.10.2015  Признание


© Straldzha.net

Известният спортен деятел от Стралджа Васил Михалчев отбеляза своята 80-годишнина със състезатели- волейболисти от Стралджа и Ямбол. Всеки от тях сърдечно поздрави легендарния треньор и припомни интересни моменти от участието в различни състезания. "Огромен е приносът Ви за възраждането на волейбола в Стралджа, за изграждането на спортни съоръжения, за създаване на истински спортисти в нашия град. Вие не само научихте волейболистите как да играят, Вие ги мотивирахте да бъдат победители!" се казва в поздравителния адрес на кмета Митко Андонов към юбиляра. Прочитайки го Иван Георгиев, зам.кмет и бивш волейболен състезател, поднесе своята благодарност към г-н Михалчев за труда и всеотдайността за развитието на спорта. Срещата продължи с един истински волейболен театър на игрището в СОУ"П.Яворов" където ветераните доказаха, че любовта към спорта е за цял живот. /Галерия/

 2.10.2015  Добър старт


© Straldzha.net

Футболистите от ОФК”Стралджа” стартираха новия футболен сезон с изключително силни срещи без да допуснат гол в своята врата. Четири гола във вратата на ФК „Левски” Безмер бяха напълно достатъчни за публиката, която активно подрепяше всяка добра изява на терена. С ФК”Бенковски” Зимница резултатът приключи с убедителното 5:0 за стралджанци. Още по-сериозна беше победата над отбора на ФК”Искра” Симеоново. На наш терен, с една активна и много емоционална публика, сред която беше лично президентът на ОФК”Стралджа” Митко Андонов, момчетата на треньора Тодор Тодоров доказаха, че са класа над противника. След головете на Калоян Росенов, Тольо Йорданов, Димо Йовчев, Димитър Павлов, Красимир Тончев срещата приключи с резултат 5:0. За момчетата бяха ръкоплясканията на публиката и окуражителните възгласи. Радостта на футболисти и фенове прерасна в обещание за нови и категорични победи за първото място в класацията. Според специалистите ОФК”Стралджа” навлиза в новия сезон с един много добре подготвен отбор, силни срещи, комбинативна игра и сериозна мотивация. Така , че изненадите за противниците тепърва предстоят.

 1.10.2015  За планетата и хората


© Straldzha.net

Учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Стралджа се включиха в инициативата на Министерството на образованието и науката, в партньорство с УНИЦЕФ България , „Най-големият урок в света“, чиято цел е популяризиране на новите глобални цели за устойчиво развитие: изкореняване на бедността, добро здраве, качествено образование, равенство между половете, чиста енергия, сигурна работа и икономически растеж, иновации и инфраструктура и др.
Урокът започна с представяне на планетата Земя и всички нейни красоти, след което вниманието на учениците беше насочено към проблемите на Земята. Учениците споделяха кои са за тях най- големите проблеми на хората- война, бедност, насилие между хората, глад, замърсяване на околната среда и други. Учителят им Цветелина Тончева ги запозна с глобалните цели за устойчиво развитие на страните-членки на ООН, които трябва да бъдат изпълнение до 2030г., след което децата направиха постер с предложенията. Децата изразиха намерение да разкажат вкъщи и на свои приятели за наученото в днешния „Най-голям урок в света“. /Галерия/

 29.9.2015  На събор


© Straldzha.net

Жители и гости на с.Първенец се събраха в салона на читалището, за да отпразнуват своя традиционен събор. Млади и стари прекрачваха прага на много добре поддържаната сграда, разглеждаха с интерес етносбирката, припомняха си спомени от старо време. Км.наместник Иван Дойчев, който откри празника, разказа за възникването на събора и припомни интересни моменти от историята на селото. Поздравление за празника поднесе Иван Иванов, вр.изп.длъжността кмет на общината. Тракийският ансамбъл добави един прекрасен концерт, който повиши настроението на млади и стари./Галерия/

 25.9.2015  Утвърдени


© Straldzha.net

На своето септемврийско заседание ОбС Стралджа утвърди предложението на председателя Атанаска Кабакова за временно изпълняващите длъжността кмет на общината и кметове на селата.
След дълги колебания, желание за разясняване на закона, гласувани почивки и разговори в групите съветници, с 9 гласа „за” и 8 „въздържал се”, ОбС избра за временно изпълняващ длъжността кмет на община Стралджа Иван Михайлов Иванов, зам.кмет на общината, за срок до полагане клетва на новоизбрания кмет. Със същото мнозинство бяха приети предложенията за временно изпълняващи длъжността кмет на селата Каменец – Станка Петрова Иванова, на Иречеково – Динка Дончева Йорданова, на Войника – Иван Куртев Атанасов, на Воденичане – Виолета Костадинова Мирчева. 10 съветници подкрепиха предложението на г-жа Кабакова за Лозенец, където временно изпълняващ длъжността кмет ще бъде Иванка Митева Събева. След постъпило предложение от страна на съветник за временно изпълняващ длъжността кмет на Зимница бе утвърден Никола Тенев.

 24.9.2015  Родолюбци


© Straldzha.net



Стралджанското село Атолово събра като в мил роден дом наследниците на македонски и тракийски бежанци. Същите, които в началото на миналия век изтерзани и уморени се заселват в Атолово, създават дом, раждат и отглеждат децата си. 90 години след тревожните събития, с поклон към дедите, техните внуци и правнуци за осми пореден път пристигнаха на родово-земляческата среща, организирана от Инициативен комитет в Атолово.
Паметникът на благодетеля лорд Атол, дарил средства за построяване на бежанското село, благодарните атоловци и гости обкичиха с венци и цветя. Храмът „Св.Димитър” построен изцяло с дарения на първите жители на Атолово, отвори широко вратите си в празничния ден. Камбанният звън огласи околността. Миряните запалиха стотици свещи с молба за здраве и всеобщо благоденствие. Тържествената литургия отслужиха отец Силвестър, представител на Сливенската митрополия, отец Йордан от Жельо войвода и отец Димитър от Стралджа. Сред множеството атоловци бяха кметът на общината Митко Андонов, Атанаска Кабакова, председател на ОбС, Иван Иванов, зам.кмет, Атанаска Христова, секретар, Стефан Сотиров, кмет на Атолово, представители на Съюза на тракийските дружества и македонските организации.
За историята на преселниците от Одринска Тракия и Гръцка Македония, за неизкоренимата любов към родното място слово прочете кметът на Атолово Стефан Сотиров.
„Възхищавам се на организаторите от кметството и Инициативния комитет, които правят историята на родово-земляческите срещи в Атолово! Един красив празник на хората със здрав родов корен и минало, в което има много героизъм, семейни трагедии, подвизи, болка, тъга, чест и слава…И един горещ копнеж към свободата!” каза в обръщението си към присъстващите г-н Андонов.
„Вие, уважаеми тракийци, вашите деца, вашите внуци сте най-яркото доказателство за жизнеутвърждаващата сила на българщината и националното самосъзнание! Това прави празникът ви емблема на приемствеността, на родовата памет, която всички ние високо ценим и съхраняваме. Поклон пред героизма и страданието, пред търпението и съхранението на огромната любов към род и родина, поклон пред вас, пазители на нашите най-святи ценности!” се казва в поздравителния адрес на Красимир Премянов, председател на СТДБ до участниците в събора.
Тържествената програма продължи с концерт в който имаше любими и незабравими песни за родния край, имаше танци, имаше настроение. И пожелания за нови срещи на родна земя./Галерия/

 23.9.2015  Гроздоберно


© Straldzha.net

Стопаните от стралджанско определят годината като гроздова. И има защо. Мискета, а и останалите сортове, се отчитат подобаващо. Там, където обработката на лозята е била на ниво лозарите прибраха по тон- тон и половина грозде от декар. Захарността е от 19 -20 градуса, че и повече. Гроздето е добре налято, здраво. В Стралджа сделките за продажба се правеха по цена 40 ст за килограм. В Лозенец, където прибраха успешно атрактивния сорт мускат о тунел, достигнаха среден добив от 500 до 800 кг от дка, а продажната цена беше между 80 ст и 1 лв. В Иречеково черните сортове каберне и мерло имаха висока захарност - 23 градуса, но пък средния добив не надскочи 500 кг Причината е в миналогодишната градушка, която остави отпечатък върху лозята. Продажбите тук достигнаха цената 55 ст за кг. Гроздоберът в общината все още не е приключил напълно. Така например в Лозенец чакат мискета още да се налее, а от там захарността и изкупната цена.

 

  (c)2000-2013.Straldzha.net