Търсене:  

 
 

Разширено търсене

 

21 Октомври 2014 г. сайта разглеждат 3 посетители

добави в предпочитани направи начална страница
 
 
БЪРЗИ ВРЪЗКИ
ИНФОРМАЦИЯ
НОВИНИ И СЪБИТИЯ
 

 20.10.2014  Без вода днес


© Straldzha.net

През целия ден днес, 20 октомври, в града няма да има питейна вода. Съобщението е на ВиК дружеството от където потвърждават, че извършват неотложни ремонтни дейности по водопровода. Очаква се пускането на водата да стане към 20 ч.

 17.10.2014  Отиде си хореографът Тончо Тончев


© Straldzha.net

След продължително и тежко боледуване от този свят си отиде Тончо Тончев. Стралджа тъгува за невероятният хореограф, фантастичния музикант,страстния танцьор, талантливия актьор и горещ родолюбец, емблемата на Стралджа, създателя на ансамбъл "Въжички". Тъгува за човека Тончо Тончев, почетния гражданин на Стралджа, който посвети целия си живот за съхранение, обогатяване и разпространение на богатия стралджански фолклор. Със смъртта на Тончо Тончев загуби Стралджа, загуби България. Поклон пред светлата му памет! Поклонението пред тленните останки на Тончо Тончев ще се извърши на 18 октомври от 11 ч. в читалище"Просвета 1892"- Стралджа.
Хореографът Тончо Тончев е роден на 25 юни 1941г. в Стралджа. Дарованието на Тончев изгрява с приема му в Държавния ансамбъл за народни песни и танци София, успешно завършване на хореографското училище, когато неговата дипломна работа „Джиновското” е отличена най-високо. Това е и първият му танц публикуван в сп.”Танцово изкуство” През годините следват още над 30 авторски публикации на изявения творец. Тончев има в биографията си повече от 400 поставени и композирани от него танци в стотици танцови колективи у нас – градски, селски, ученически. С танците на стралджанския хореограф са обогатени програмите на Държавните ансамбли в Стара Загора, Разград, Благоевград, Сливен, Ямбол, Търговище, Бургас, Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, Ловеч, Перник, Пловдив… както и на български танцови колективи зад граница- в Турция, Гърция, Румъния, Унгария, Франция, Монголия, Италия, Германия…
Професионализъм в творчеството, блестящи идеи, автентичност на танците, прекрасна народна музика, богатство на костюмите – това е своеобразния, оригинален почерк на Тончев. Пословичната любов на хореографа към родния фолклор дава възможност за раждането на шедьоври на сцената – „Сватбарска китка”, „Панаир”, Коледари”, Пеперуда”, „Въжички”, „Буенек”, „Еркечки”, „Джиновско”, за да се превърне в любимец на публиката. Години наред той е ръководител на ансамблите в Сливен, Ямбол и на други в страната. Работил е съвместно с такива светила на българската хореография като Филип Кутев, Кирил Дженев, Борис Вълков, Иван Тодоров, Маргарита Дикова… Всички до един признават таланта на Тончев. Неговата здрава връзка със Стралджа е достатъчен стимул на непрекъснато обогатяване на творчеството му. Той е великолепен постановчик, хореограф, художествен ръководител, диригент, етнограф, музикант. Свири умело на всички видове народни инструменти, безпогрешно избира носиите и държи танцьорите да греят в тях. Най-доброто, на което е способен, Тончо Тончев посвети на Стралджа , където не само създаде , но и ръководи години наред ансамбъл „Въжички”- неговата голяма любов, носител на безброй златни отличия от национални и международни фолклорни прояви. Благодарение на Тончев Стралджа се превърна в център на танцовата самодейност. Народният събор „Мараш пее” е включен в Националния културен календар и се определя като „малката Копривщица”. По предложение на Тончев през 1995г. в общината стартира и Конкурса-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”.
За цялостния му принос в развитието и обогатяване културата на Стралджа Тончо Тончев , по решение на ОбС и със заповед на кмета Митко Андонов , е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стралджа”. Той е носител на два ордена „Кирил и Методий” І и ІІ степен, отличник на Министерство на културата и на Комитета за читалищна дейност. Талантът му е всепризнат, високооценен, уважаван, обичан. Както от специалистите и познавачите на българския фолклор така и от всички любителите на родния фолклор.

 16.10.2014  Програмирането в СОУ"П.Яворов"


© Straldzha.net

С посвещение на Европейската седмица на програмирането под мотото "Програмирай- превърни идеите си в реалност" в СОУ"П.Яворов" Стралджа се проведе час с презентация "Професия мечта-професия програмист". За пореден път ръководството на най-голямото общинско училище и педагозите показаха отношение към съвременната подготовка на учениците в посока информационни технологии. В СОУ"П.Яворов" компютърното обучение стартира още през 1984г. когато приемат първите компютри "Правец" и започва подготовка на учениците. През 2001г. със спечелване на първия проект е обзаведен компютърен модерен кабинет с най-ново поколение компютри. Днес училището разполага с два компютърни кабинета и двама преподаватели по информационни технологии, множество успехи на учениците в различни конкурси и самочувствието, което всички заслужават. /Галерия/

 16.10.2014  Приключва успешен проект


© Straldzha.net

С държавна приемателна комисия и въвеждането в експлоатация на фотоволтаично улично осветление в община Стралджа приключи изпълнението на поредния трансграничен проект "Чиста енергия за осветление в населените места на Стралджа и Кавакли" № 2007СВ 16IPO008-2011-2-043 с партньори от РТурция. Обектът е изграден с безвъзмездната финансова помощ на европейската програма за крайгранично сътрудничество. Успешното изпълнение осигури на населени места в двете съседни общини модерно фотоволтаично улично осветление. Иновативната технология е на базата на възобновяеми енергийни източници - слънчева енергия. Идеята на кмета Митко Андонов, която датира още от далечната 2008г., сега намери своето частично приложение. На уловената слънчева светлина вече се радват цяла нощ жителите по централните улици в Стралджа, Зимница, Воденичане и Лозенец, а тенденцията е ареалът да се увеличава. Направената равносметка сочи, че използването на слънчевата енергия носи многостранен ефект. Новоизградените 220 лампи осигуряват икономии на общинския бюджет. Спестените средства се насочват за осветление на досега неосветени райони в общината. Освен това в тези населени места резултатът се измерва и с по-безопасно движение на пътя, намаление на кражбите в осветените по цяла нощ райони, което се адмирира от службите по безопасност и от самите граждани.

 15.10.2014  Асоциация в помощ


© Straldzha.net

Хранителни пакети с плодове, консерви, олио, замразени пилета и др. продукти получиха 78 членове на Сдружение "Диабет" Стралджа. Дарението е от Българска асоциация "Диабет" като лично председателя Светла Алексиева достави количествата. Разпределението е направено за социално слаби членове на организацията. Освен диабетици от Стралджа пакети получиха и жители на селата Палаузово, Лозенец, Чарда.

 14.10.2014  Дарителство


© Straldzha.net

Жителите на стралджанското село Зимница се обединиха в идеята за събиране на средства в помощ на църквата. По предложение на свещеник Борис с дарения на миряните ще бъде подновена камбаната в църквата "Св.Димитър". До момента вече са събрани близо 1000 лв. като почти няма зимничанин който да не е дал своята лепта с готовност и разбиране. Надеждата на всички е , че в навечерието на храмовия празник Димитровден селото ще се огласи от звъна на новата камбана.

 14.10.2014  Ловджийско време


© Straldzha.net

Ловците от стралджанско заесениха с поредните ловни подвизи. Във Втора дружинка- Стралджа авджиите Николай Стоянов и Жечко Вълчев имаха слука и увеличиха убитите диви прасета с още две. По същото време свой успех записаха и ловните дружинки в селата Войника и Правдино, където имаха късмета да уцелят по три прасета. От Каменец, Маленово, Първенец и Лозенец се похвалиха с по едно уцелено прасе, но достатъчно, за да спретнат дружинките свои тържества.

 13.10.2014  Плодородие на село


© Straldzha.net

По идея на кметство и читалище в Тамарино беше организирана една интересна изложба, в която всеки жител на селото можеше да покаже творчество. Темата "Произведено в моята градина" се оказа обединяваща и тамаринки се доказаха за пореден път като добри градинарки и цветарки. На изложбата грейнаха в своето многобагрие цветя, зеленчуци и плодове. Жените се надпреварваха да покажат как домати, краставици, чушки и магданоз могат да изглеждат прекрасно. "Изложбата е нашият реверанс към всички, които обичат труда в градината!", споделя Нела Владева, кметски наместник. /Галерия/

 9.10.2014  Творчески интерес


© Straldzha.net

Повече от 20 са постъпилите до сега творби на автори от цялата страна за участие във Втория Национален литературен конкурс "Дървото на живота" на името на голямата българска поетеса Станка Пенчева. Според Статута конкурсът цели стимулиране творческия потенциал на български поети и писатели, чието творчество носи духа на нашето време. Имайки пред вид, че миналата година общината раздаде награди на много талантливи автори сега летвата е вдигната високо и състезанието ще бъде доста оспорвано. Общината осигурява наградите от своя бюджет. Предвидени са грамоти и парични награди за класираните на първо, второ и трето място. Ще бъде връчен и специален приз на кмета на общината.Публичното обявяване на резултатите и връчване на наградите е насрочено за 5 ноември от 11 ч. в Клуба на пенсионера в Стралджа. Конкурсът ще завърши с литературно четене на отличените творци.

 9.10.2014  Успех на информатиците


© Straldzha.net

Отборът на СОУ"П.Яворов" Стралджа в състав Антон Кавалджиев, Петър Райнов и Силвия Йорданова успя да спечели достойното второ място в състезанието по информационни технологии "Джон Атанасов- бащата на компютъра", което се проведе в с.Бояджик с посвещение на 111-годишнината от рождението на българския гений. Гордост за училището и за Стралджа е и успеха на Силвия Йорданова, която в трети кръг - създаване на компютърна рисунка, спечели първото място. Браво!/Галерия/

 

  (c)2000-2013.Straldzha.net