Търсене:  

 
 

Разширено търсене

 

02 Март 2015 г. сайта разглеждат 38 посетители

добави в предпочитани направи начална страница
 
 
БЪРЗИ ВРЪЗКИ
ИНФОРМАЦИЯ
НОВИНИ И СЪБИТИЯ
 

 27.2.2015  На 3 март в Стралджа


© Straldzha.net

На 3 март, Националния празник на България, тържеството в Стралджа ще започне с поднасяне на венци пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци. В 10,30 ч. на площада е началото на тържествената церемония по издигане знамената на РБългария, на общината и на ЕС, след което кметът Митко Андонов ще произнесе слово за празника. Ученици от Стралджа са подготвили празнична програма със стихове и песни за Трети март.

 27.2.2015  Да бъдем достойни!


© Straldzha.net

В навечерието на 3 март, Националния празник на България, община Стралджа и Исторически музей организираха първата среща-разговор формат "История Стралджа BG" в която взеха участие учители по история , български език и литература, културни дейци, общественици, ученици. Гости на празника бяха Митко Андонов, кмет на общината, Атанаска Кабакова, председател на ОбС, Иван Иванов, зам.кмет, Кольо Пехливанов, гл.експерт "Култура", Галя Райнова, пом.директор СОУ"П.Яворов". Цветелина Тончева, педагог от ОУ"Св.св. Кирил и Методий" Стралджа, водещ на срещата, със силни и вълнуващи слова насочи вниманието към темата:"Българското опълчение и неговото участие в Руско-турската освободителна война". Учениците се включиха със стихове за празника, последва презентация по темата, след което дойде ред на интересните разкази за Самарското знаме и другите знамена на опълчението, за оръжието на опълченците, за легендарните подвизи както и за приноса на стралджанци във освободителната война. Учениците изслушаха с интерес историците- педагози Таня Вълчева, Тодор Атанасов, Койчо Койчев, Снежана Вълкова, директор на музея и Добрина Берова, автор на книгата за историята на Стралджа. С благодарност за организацията на празника Митко Андонов поздрави всички участници и пожела да помним и пазим в героичната българска история. Приятен завършек на срещата беше стихотворението "Опълченците на Шипка" в изпълнение на Кольо Пехливанов. /Галерия/

 27.2.2015  "Спартак" ги зове!


© Straldzha.net

Неуморими са жените на Стралджа! Още не пукнала пролетта и любителките на туризма стегнаха раниците, за да поемат по следващия маршрут. 50-годишната традиция повелява в навечерието на 8 март дамите да направят своя преход през планината, ако времето им позволи - да покорят някой от достъпните планински първенци в района. Този път групата, в която има и млади, и ветерани в походите, тръгна на изток. Целта е м.Отманли, парк"Росенец", а почивката с веселбата е планирана в х."Спартак". Лек да е прехода и с много настроение!

 27.2.2015  Иде Тодоровден!


© Straldzha.net

Няма отстъпление от традициите! И тази година Община Стралджа е организатор на поредния празник Тодоровден. Най-смелите ще участват в надпрепускането , а всички, които обичат конете ще могат да наблюдават състезанието в събота от 11 ч. край конната база в Стралджа. Интересна част от празника е организирания показ на конска амуниция, дело на местен майстор, който няма равен на себе си. Заповядайте!

 26.2.2015  "Не на агресията!" и в Зимница


© Straldzha.net

ОУ"Св.св.Кирил и Методий" Зимница също се включи в инициативата "Не на агресията в училище!" В този Ден на толерантността всички в училище избраха розовия цвят. Отличителният знак за съпричастност беше розово сърце или лентичка. Децата превърнаха деня в незабравим с песните, стиховете за обичта, толерантността, любовта и приятелството. Розови балони полетяха в небето , всички участници в празника заедно повториха обещанието да бъдем по-търпеливи, по-добри, по-обичащи всеки ден./Галерия/

 26.2.2015  На "Песпонеделник"


© Straldzha.net

Кукерската група при читалище "Просвета-1892" Стралджа ще вземе участие в събора "Песпонеделник" - Широка лъка. Според Мария Толева, зам.кмет и председател на читалището, стралджанските гугли и капашони, красивия кукерски костюм, ритуалите за изгонване на злото ще направят впечатление на журито и многобройната публика. Гости на празника се очаква да бъдат още групи от Сушица, Пловдивско, Симитли, Благоевградско, Попинци, Пазарджишко и др. Успех!

 26.2.2015  Мартенско оживление


© Straldzha.net

В навечерието на празника Първи март децата от Центъра за обществена подкрепа в Стралджа откликнаха на поканата на Марияна Пенева, психолог и Николай Николов, социален работник, да изработят мартенички. Преди това малките научиха легендата за мартеничката, пяха песни и рецитираха стихотворения за Баба Марта. Изненадващо в празника пожелаха да се включат и няколко майки , които предадоха опита и сръчността си на децата. Част от подготвените мартенички децата изпратиха на свои близки, на учителите, съучениците си с пожелание да са здрави през годината и да се радват на успехи. Символите на пролетта достигнаха и до кмета на общината Митко Андонов, директори на училища и социални заведения, общественици. /Галерия/

 25.2.2015  Розово сърце тупти


© Straldzha.net

Децата от ОУ"Св.св.Кирил и Методий" Стралджа днес съставиха своето розово туптящо сърце - символ на противопоставянето им срещу агресията и тормоза в училище. В Световния ден за борба с тормоза в училище, известен повече като Ден на розовата фланелка, учениците по своему подкрепиха инициативата на фондация " Човек плюс". Облечени в розово те обясниха своята позиция с участие в дискусия по темата, всички получиха сърчица с надпис "Не на агресията!", изработиха постер във формата на розова тениска и поставиха стикери с думите "обич", "разбирателство", "взаимопомощ", "доброта" и др./Галерия/

 24.2.2015  Детски космос


© Straldzha.net

В своето първо пътешествие към звездите участваха децата от подготвителната група при ЦДГ"М.Рубенова". Посещението до планетариума в Ямбол организирано от учителския колектив, подкрепено от родителите и с осигурен транспорт от общината стана повод малките да се запознаят с Космоса, да погледнат за първи път към звездите и да обогатят знанията си по "Природен свят". Според директора Денка Йорданова това е много полезна инициатива и тя ще бъде последвана от други подобни. Следващата изненада за малките ще бъде празникът посветен на Първи март, а после е най-очаквания - Осми март.

 24.2.2015  Грижи


© Straldzha.net

През изминалата година здравните медиатори към общината съдействаха за осъществяване на над 1000 планови имунизации на деца и още 185 на възрастни. Помогнаха за решаването на близо 150 индивидуални казуси от здравен характер. Съдействаха за провеждане на профилактични прегледи на общо 935 души. Благодарение на здравните медиатори сред ромите са осъществени над 120 консултации. В кварталите са раздадени близо 2000 здравноинформационни материали.

 

  (c)2000-2013.Straldzha.net