Търсене:  

 
 

Разширено търсене

 

16 Декември 2017 г. сайта разглеждат 163 посетители

 
 
БЪРЗИ ВРЪЗКИ
ИНФОРМАЦИЯ
STRALDZHA.NET -- НОВИНИ И СЪБИТИЯ

 

 1.12.2017  ТОПЛИНА И ЧИСТОТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА

© Straldzha.net

Община Стралджа – пионер в изпълнението на иновативен проект

Вече втори отоплителен сезон Община Стралджа се ползва от изпълнението на единствения у нас проект за „Оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в гр.Стралджа“, който е по Програмата „BG 04 Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Да видят практическото приложение на проекта в Стралджа бяха г-н Бьорн Оли, от Дирекция за водни ресурси и енергия на Кралство Норвегия по Програмата заедно с представители на Министерство на енергетиката и областния управител Димитър Иванов. Водени от кмета на общината Атанас Киров те посетиха помпената станция, СУ“П.Яворов“ и ДГ“М.Рубенова“, увериха се в ефективността на проекта и дадоха висока оценка на изпълнението.
Проектът, с безвъзмездната финансова помощ на страните донори, е реализиран успешно през миналата година, поясни инж.Радостина Василева, от екипа по проекта. С вложените над 750 хил.лв. е изградена помпена станция, топлоизолирани тръби с дължина 4133м довеждащи горещата до 80 градуса вода до четири обекта. Така природния ресурс от възобновяема енергия осигурява поддържане на постоянна температура от 22-23 градуса в две детски градини и две училища в града, а има и екозначение тъй като спестява вредните емисии във въздуха над гр.Стралджа. Икономията на бюджет за отопление в СУ“П.Яворов“ 45 хил. лв. за първия отоплителен сезон.
Г-н Бьорн със задоволство констатира всички предимства на нововъведението и изрази увереността си, че съвместната работа с община Стралджа ще продължи и през новия програмен период. /Галерия/
  (c)2000-2016.Straldzha.net